BOE – Ontwerpen met eieren

BOE – Ontwerpen met eieren

Zo met Pasen voor de deur vroegen wij ons af: wat kun je allemaal ontwerpen met eieren? Hier onze drie favoriete ontwerptips voor een paasweekend dat zo voorbij vliegt. Maar er zijn nog meer opties te proberen:


Ei-stronaut

Hoe vervoer je iets breekbaars als een ei in de neus van een raket? Ontwerp een water-raket om je ei-stronaut te zo hoog mogelijk de lucht in te schieten en weer veilig te laten landen.

Kijk voor tips en informatie over verschillende raketneuzen eens op deze sites: Lakemills en rocketcontest

Voor docenten en leerlingen die helemaal benieuwd zijn naar rakketten: doe mee aan de CanSat competitie volgend jaar. Houd de CanSat-website in de gaten.

Scheikunde na het paasontbijt

Bewaar de eierschalen van je paasontbijt om kristallen in te laten groeien. Gebruik borax (ook wel Na2B4O7 · 10 H2O genoemd) en je favoriete kleurstoffen om de mooiste kristallen te maken. Google op termen als ‘crystal egg’ om een recept te vinden en test het uit.

Eieren en magische vloeistoffen

Hoe kun je een ei van grote hoogte laten vallen en heel neer laten komen? Je kunt aan de slag gaan met tape, wc-rolletjes, rietjes en zakjes om een toffe constructie als hier te bouwen. Of, gebruik een maïzena-papje om je ei in te verpakken. Als een niet-newtonse vloeistof beschermt dit je ei misschien ook wel…