Expeditie Tandpasta

‘Expeditie Tandpasta’ speelt zich af op een onbewoond eiland waar deelnemers van een survivalprogramma niet alleen proberen te overleven, maar ook hun tanden willen schoonhouden. Micro-macro denken en redeneren staan centraal in dit project, en ook oefenen leerlingen met de ontwerpvaardigheden ‘ideeën bedenken’ en ‘itereren’.

Het project begint met een video waarin deelnemers van het survivalprogramma The Island (Net5) hun tanden poetsen met een gevonden tandenborstel en kolen uit een vuurtje. Nadat leerlingen in lessen 1 en 2 functies van en mogelijke stoffen voor (natuurlijke) tandpasta hebben verkend en hun eerste tandpasta’s hebben gemaakt, krijgt elk ontwerpteam een eigen opdrachtgever. Deze opdrachtgevers, survivalers, hebben allemaal eigen eisen die ze stellen aan hun tandpasta. Met die eisen gaan de ontwerpteams aan de slag om in lessen 3 t/m 6 een tandpasta te maken die daar zo goed mogelijk aan voldoet.

Bij dit project horen werkvellen voor leerlingen, een docentenhandleiding, een intro-video, en PPTs. Er zijn flipping-video’s in de maak om leerlingen hun tandpasta-testjes mee te laten voorbereiden.

Hier kun je vast drie van de ontwerp-werkvellen bekijken. Ben je benieuwd naar het gehele project? Mail ons via het contactformulier, en we sturen alles naar je op!

Lesdocumenten